Zlodeji v Bratislave a ploché kľúče

Zatiaľ čo všeobecné znalosti zlodejíčkov sa zlepšujú, úroveň zabezpečenia domácností stagnuje. A rovnako stagnuje povedomie ľudí o zraniteľnostiach prvkov fyzického zabezpečenia. Poďme sa pozrieť, na to, čo sa deje toto leto:

Príspevok Polície SR na Facebooku (Archivované)

Vlámania uprostred leta v mestách vzrastajú už tradične. Zatiaľ čo stredná trieda lieta po dovolenkách, zlodeji si označujú dvere bytov, aby zistili, či boli v medzičase otvorené. Ak vedia, že v niektorom z bytov dlho nikto nebol, idú na istotu. Príspevok polície zo začiatku augusta 2024 však obsahuje doočíbijúcu unikátnu informáciu:

“Podľa doposiaľ zistených informácií vo všetkých prípadoch neznámi páchatelia sofistikovaným spôsobom prekonali bezepčnostné zámky s plochým kľúčom.”

Kto len trochu pozná svet zámočníctva a otváracej techniky, vybuchne smiechom. O čo ide? (nielen) V Bratislave sú z nejakého dôvodu mimoriadne populárne zámky s plochým kľúčom (po anglicky dimple keys). A to najmä značky Mul-T-Lock, konkrétne model 7×7 alebo na ňom založený Integrator. Samozrejme jestvuje kopec iných typov. Ľudia si ich často nechali nainštalovať v presvedčení, že sú bezpečnejšie, ako zámky “klasické”. Avšak toto presvedčenie je mylné a práve naopak – tieto a podobné typy zámkov sú prekonateľné omnoho jednoduchšie a to dokonca aj úplnými začiatočníkmi vo svete otváracej techniky. Ako je to možné? Skúsim to vysvetliť tak, aby to pochopil aj nezainteresovaný čítateľ.

Klasické zámky, ktoré mnohí poznáme ako štandardné “FABky” fungujú na princípe správneho polohovania dvojice stavítok v niekoľkých komôrkach tak, aby neblokovali vnútornú časť zámku v rotácii oproti vonkajšej:

Vyhmatanie (nenásilné otvorenie) takého zámku na tomto mieste rozoberať nebudem. Okrem vyhmatania ale existuje aj zámočnícka technika, ktorá umožňuje bez rozobratia zámku vyrobiť funkčný kľúč. Volá sa to po anglicky “lock impressioning.”

Funguje to na následujúcom princípe: Pri pokuse otočiť vnútornou časťou zámku kladú stavítka v nesprávnom stave určitý tlak na kľúč, zatiaľ čo stavítka v správnom stave žiaden tlak nekladú. Kvôli tomu vie zámočník postupným skúšaním, pozeraním sa na stopy na vyrábanom kľúči a jeho pilníkovaním dospieť až do stavu, kedy je tento kľúč použiteľný.

Zámky s plochým kľúčom fungujú úplne rovnako. Akurát majú podstatne menšie rozdiely medzi hĺbkami zárezov na kľúči a teda aj polohou stavítok. Zároveň je plocha na ktorej sa dá manipulovať omnoho širšia. A práve v týchto rozdieloch je kameň úrazu. Pri impressioningu je v tomto prípade možné použiť tvárny materiál, do ktorého zámok sám vryje kľúč ako lis do lisovanej súčiastky.

V najjednoduchšej a najlacnejšej forme tohoto útoku na “zámky s plochým kľúčom” sa ako materiál používa hliníková fólia v potrebnej hrúbke a tvare, ktorá sa najprv vloží do prefabrikovaného polotovaru v tvare kľúča a ten sa následne vsunie do zámku. Typicky stačí niekoľko krát rýchlo točiť do oboch strán a máme otvorené. Táto metóda sa nazýva “foiling” a je mimoriadne populárna medzi zlodejmi v napr. Číne už dlhé roky. Nástroj a fólie pre rôzne typy zámkov s plochým kľúčom sa dajú zakúpiť napr. na Aliexpresse za pár eur. A funguje to naozaj bravúrne. Prikladám ako ukážku video, v ktorom slečna dokonca používa tento nástroj podľa mňa nesprávne a aj tak sa jej darí zámok otvoriť. A to existujú aj nástroje, ktoré sú ešte jednoduchšie na použitie a nepotrebujú zakaždým meniť fóliu, iba sú drahšie a špecifickejšie.

Takže, vážená Polícia SR. Miesto toho, aby ste upozornili ľudí, že tieto “bezpečnostné” zámky majú zraniteľnosť, ktorá sa vo svete už dlhé roky vo veľkom zneužíva, zavádzate a hovoríte o akomsi “sofistikovanom spôsobe.” Ak niekomu toto príde ako sofistikovaný spôsob, tak ďakujem pekne.

Všetci ostatní, ktorí sa zaujímajú o to, ako ochrániť svoj domov, sledujte môj blog, alebo mi hoďte komentár 🙂 Nabudúce skúsim rovnakým spôsobom vysvetliť, čo sa s tým dá robiť.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.